Wellness
Wellness
     
Elérhetőség

     
Linkek
     

Fogyókúrázók Csapata

Hozd létre a saját névjegyed

     
A természet antibiotikumai
A természet antibiotikumai : Természetes antibiotikumok

Természetes antibiotikumok

  2003.10.22. 09:46

Az antibiotikumokat "kémiai lórúgásnak" is szokás nevezni, amelyek gyakran több kárt okoznak, mint hasznot. Éppen ezért ezeket csak veszély és súlyos betegség esetén szabad felhasználni. Számos banális fertőzésre, gyulladások és bakteriális fertőzések ellen a növények éppen olyan hatásosak. Mi több : a természetetes antibiotikumoknak nincsenek súlyos mellékhatásai és erősítik az immunrendszert.

Ha valaki a bazsalikomot  említi, arról rögtön a paradicsom jut eszünkbe, mozzarellával, a levenduláról a kék provance-i mezők, a mézfűről pedig az apácák szelleme. Mindemellett a szabad mazőkön és kertekben nemcsak konyhai célokat szolgáló növények tenyésznek. Számos  zsenge növényben hatalmas erő, a fertőzések elleni erő lakozik : a természetes antibiotikumok.

Ösztönös védelem

Az antibiotikum görög neve (az élet ellen) általánosságban olyan anyagokat jelent, amelyek a baktériumok osztódását megállítják, illetve megsemmisítik azokat. a különböző gombák, algák, zúzmók és magasabb fejlettségi fokkal rendelkező növények célzottan irányítják  saját antibiotikumaikat a kórokozók ellen. Ezek képviselik a karmokat és fogakat a zöld növényzet túlélésért folytatott harcában. Az állatok már ősidők óta ismerik bizonyos növények atibiotikus gyógyító hatását és használják is azokat.Így pl. a hangyák vad kakukkfüvet visznek  be a bolyba, hogy a közösséget megvédjék a kórokozóktól.....

Melyiket mikor ?

Az antibiotikus hatással rendelkező növények hatalmassal előnnyel rendelkeznek laboratóriumban született testvéreikkel szemben: csak a kórokozók ellen harcolnak, ugyanakkor erősítik a test saját védekező rendszerét. Mivel a kórokozókkal szembeni hatásuk gyengébb, mint ami a vegyi úron előállított antibiotikumok révén elérhető, ezért alkalmazásukat hosszabb időn át kell folytani.

Ugyanakkor viszont éppen ezért a tartós gyógyulás kilátásai lényegesen nagyobbank, mivel az immunrendszert stimulálják, hogy járulékos védekező anyagokat állítson elő. Ez a hatás indokolja, miért lehet a  természetes antibiotikumokat megelőzésre is használni. Az olyan fertőzések, amelyek könnyen krónikussá válhatnak - mint például a mandulagyulladás vagy a hólyaggyulladás - ezen a módon gyógyíthatók.

Fokhagyma

Az egyik leghatásosabb növényi antibiotikum. Már a régi Egyiptomban is használták: a a fáraók parancsára napi egy gerezdet kaptak a piramisok építő munkásai. A liliomféléket már régőta használjék légúti , illetve gyomor-bél fertőzések esetén.

Kamilla

Klönösen sokoldalú gyógyhatással rendelkezik. Gyulladásgátló hatása hasonlít a kortizonéhoz, és ezért számos panasz felmerülésekor hasznos szolgálatot tesz. A kamillatea segítséget nyújt bélfertőzések és gyomorfekély esetén. Gőzét velélegezve gyógyítja a náthét és az  orrmelléküreg-gyulladást. Öblögetőszerként enyhíti a szájban és torokban, garatban keletkezett gyulladást. Borogatása gyógyítja a gyulladásos bőrbetegségeket.

Kakukkfű

A korábban "szegény emberekantibiotikumának" nevezett növény fertőtlenítő hatását a tüdőkben, hörgőkben, a gyomorban és a belekben fejti ki, továbbá gorcsoldóként is elsőrangú. Csillapítja a szamárköhögést és jól bevált hólyaggyulladás esetén is.

Árnika

Már Hildegard von Bingen  is írt rőla. Gyulladásgátló és fertőtlenítő hatása révén a nagy mérető, narancssárga virágokból készített kivonat sérüléseknél csodagyógyszerként hat

Oregánó

Elsőrendű baktériumölő, ahogyan ezt egy amerikai tanulmány is állítja. Már igen kis mennyiségben kifejti antibakteriális hatását. Illóolajokkal keverve külsődlegesen alkalmazva kíváló a bőrgombásodások és különféle vírusfertőzések, pl. herpesz ellen.

Mellékhatások:

A több jobban használ elv, itt nem érvényes , a gyógynövények könnyen allergiát válthatnak ki, külsődlegesen alkalmazva károsíthatják a bőrt és szakszerűtlen adagolás esetén még mérgezést is okozhatnak.

Igyancsak óvatosan kell eljárni terhasség és magas vérnyomás esetén. Öngyógyítás helyett (főleg illőolajokkal együtt történő alkalmazásnál) inkább kérje ki orvosa tanácsát, forduljon gyógyszerészhez. A növényi orvosságokat legjobb gőzölő tea útján bevenni.

     

 

 


 
 
 
 
 
 
 
 

 LinkPlacc

Keresned sem kell!

     
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!