E hatások egyike a hosszabb élet, és ezt a legkülönfélébb állatfajokban igazolták, a gyümölcslégytől a rhesus majmokig.
-
A koplalásnak azonban van egy negatív mellékhatása is, nevezetesen csökkenti a termékenységet.
Ennek plauzibilis evolúciós magyarázata az lehet, hogy akkor, amikor a táplálék kisebb mennyiségben áll rendelkezésre, az energia nagyobb részét fordítja az állat a túlélésre, és kisebbet a reprodukcióra.
-
Kiderült, hogy az aminosavak mennyiségének változtatása befolyásolja az élettartamot és a termékenységet, míg a többi anyagnak ezekre nincs hatása.
Tovább vizsgálva a jelenséget, kimutatták, hogy egy bizonyos aminosav,
-
a mentionin döntő fontosságú az élettartam meghatározásában:
-
mennyiségének csökkentése meghosszabbítja az életet,
-
növelése pedig fokozza a termékenységet, anélkül azonban, hogy az élettartamot befolyásolná.
„Az aminosavak arányának megfelelő megválasztásával maximalizálni lehetett mind az élettartamot, mind a termékenységet.
Ez azt jelenti, hogy az élet meghosszabbítható koplalás nélkül is, és anélkül, hogy csökkenne a termékenység.
Korábban azt hittük, hogy a fehérjék mennyisége az, ami számít, de most már úgy tűnik, sokkal fontosabb a fehérjék összetétele” – mondta dr. Matthew Piper, a tanulmány egyik szerzője.
Mivel a koplalás minden vizsgált állatfajban növeli az élettartamot, a kutatók azt feltételezik, hogy a hatás mechanizmusa is ugyanaz mindegyiküknél.
Forrás:
Dr. Weisz Júlia, medicalonline