Wellness
Wellness
     
Elérhetőség

     
Linkek
     

Fogyókúrázók Csapata

Hozd létre a saját névjegyed

     
Akupunktúra

 

Akupunktúra


Az akupunktúra eredete

Az akupunktúra olyan terápiás módszer, amelynek során vékony tűket szúrnak a bőrfelszín bizonyos pontjaiba annak érdekében, hogy helyreállítsák a szervezet működésének harmóniáját.
 Az akupunktúra egy ősi kínai gyógymód, a hagyományos kínai orvoslás egyik ága. Az akupunktúra csak része a keleti orvoslásnak. A kínai orvosok alkalmaztak még gyógynövénykészítményeket, masszázst, moxibuszciót, köpölyözést a gyógykezelésben, sőt sebészeti beavatkozásokat is végeztek.)

 Pontos időbeni eredetét nem lehet meghatározni, de az tény, hogy az i.e. 10.000– 4.000 év körüli időkből származó hegyes köveket (ú.n. pien–eket) már valószínűleg ilyen beavatkozásokra használták. A hagyomány szerint ezekben az ősi időkben kő–, csont– és bambusztűket használtak, ezeket váltották fel a fémtűk, melyek aranyból és ezüstből készültek.
 Manapság rozsdamentes acélötvözetből készült tűket használunk, ezüst vagy réz nyéllel. Az i.e. 3. századból származik az egyik legősibb orvosi könyv: a Sárga Császár Belgyógyászati Könyve (Huang Ti Nei Ching), mely máig kiindulási alapként szolgál a keleti orvoslással foglalkozók számára. 
A mű foglalkozik a kínai medicina alapteóriáival (az öt elem tannal, yin és yang viszonyával), meglepően pontos leírást ad az anatómiai viszonyokról (többek közt a vérkeringésről – 2000 évvel Harvey előtt!), kérdés – felelet formájában próbál választ adni különböző klinikai tünetekre, foglalkozik a helyes légzéstechnikával, masszázzsal, moxibuszcióval. 
A könyv második része a Ling Shu ("Az akupunktúra") leírja a meridián rendszert (az akupunktúrás csatornák rendszerét), foglalkozik a szúrástechnikával és a tűk fajtáival.

Az akupunktúrás kezelés helyei – meridiánok és pontok

Az akupunktúrás kezelés lényege, hogy a test meghatározott pontjaiba tűket szúr a kezelőorvos és különböző mozdulatokkal mozgásba hozza azokat. 
A tű önmagában merül a testbe, semmiféle gyógyszert vagy vegyi anyagot nem tartalmaz. A kezelt pontok egy összefüggő csatornahálózaton, az ú.n. meridián rendszeren helyezkednek el.
 Mik ezek a meridiánok? A meridiánokat úgy kell elképzelni, mint valamiféle csatornákat melyek valamilyen anyagot szállítanak. 
A keleti elmélet szerint ezekben a csatornákban kering az életenergia, a Qí (csí–nek ejtjük), melynek kiegyensúlyozott, szabad, akadálymentes áramlása biztosítja a szervek, szövetek megfelelő táplálását, azaz az egészség fenntartását. (Többféle Qí létezik, azaz a Qí–nek többféle megnyilvánulása van.

 

 •  Megkülönböztetünk tápláló–, védelmi–, öröklött–, szerzett stb. energiákat.)

 •  A csatornák összefüggő hálózatot alkotnak. 

 • Átadják energiájukat egymásnak, illetve a hozzájuk tartozó szerveknek. 

 • A demonstrációs bábun, vagy atlaszokban látható ábrák csak a felületen futó meridiánokat ábrázolják, de minden csatornához tartozik egy belső szerv is, melyről a nevét kapta, amelyikkel összeköttetésben áll.

 •  A szakkönyvek részletesen leírják ezeket a belső útvonalakat, melyek létezéséről magam is meggyőződtem, hiszen a tűszúrásra adott reakció bizonyítja, hogy működnek.

 •  Azonban sohasem hagy nyugton egy kérdés: hogyan jöttek rá ezekre az útvonalakra a keletiek? A felületes meridiánok feltérképezése még csak–csak elképzelhető (bár az is nehezen), de a mélyben futóké? A csatornák meghatározott helyei, "nyílásai" az akupunktúrás pontok, ahová a tűk kerülnek. 

 • Szemmel nem láthatóak, de finom tapintással érezhetők. Betegségek esetén nyomásra érzékennyé válhatnak, ami a diagnosztikában is segítséget nyújt.

 •  Léteznek–e ezek a pontok? 

 • Az akupunktúra ellenzői ezeket is csak valamilyen misztikus elképzelésnek tartják, holott már számos objektív bizonyíték igazolja létüket. 

 • Niboyet francia kutató 1946–ban felismerte, hogy az akupunktúrás pontok felett a bőr elektromos ellenállása kisebb.

 •  Ezen a felismerésen alapszik az azóta is használt, sokféle formában kapható ú.n. pontkereső készülék.

 •  Eőry Ajándok kimutatta, hogy a pontok területén magasabb a bőr széndioxid–leadása, Bergmann azt igazolta, hogy a pontok infravörös kisugárzása erőteljesebb a környezeténél. Mindez arra enged következtetni, hogy a pontok területén fokozottabb anyagcsere zajlik. 

Amint azt egy jeles kutató megfogalmazta, "az akupunktúra igazi birodalma a funkcionális rendellenességek között található meg", vagyis olyankor, amikor a test valamit rosszul csinál, mint például gyulladásos betegségek, keringési rendellenességek, neurológiai és neuro–muscularis problémák, endokrin–betegségek és hasonlók esetén.
 Az ilyen betegségek nem keletkeznek csak úgy egyszerre, hanem hosszú idő, esetleg évek hanyatlásának eredménye. 
Mi történt volna, ha ezt a hanyatlást már egészen az elején megállítottuk volna, még mielőtt a szövetek rendbehozhatatlanul megsérültek?

Az akupunktúra

 •  az izomgörcs okozta fájdalmak,

 •  a gyulladások,

 •  keringési zavarok kezelésére is alkalmas.

 

  

Akupresszúra


Az akupresszúra, az akupunktúrához hasonlóan a Hagyományos Kínai Orvoslás egy 5000 éve alkalmazott terápiaformája, ahol a meridiánok pontjait stimuláljuk, a kliens energiakeringésének javítására. Ez történhet az ujjakkal, kristálypálcával, elektromos, lézer és Acutouchpointerrel.
 Az akupresszúrával érzelmeket , feszültségeket, testi állapotokat befolyásolhatunk.

Leggyakoribb betegségek, melyek jelenlétekor érdemes akupresszúrát alkalmazni,

  •  Ezért széles körben alkalmazzák "minden fajta fájdalommal kísért rendellenesség kezelésére, ideértve a fizikai sérülések okozta fájdalmat is.
    A hagyományos kínai elmélet szerint az akupunktúra a fájdalmat nem annak eltompításával, hanem a keringés helyreállításával szünteti meg.
    Ezt a feltevést alátámasztják a legutóbbi idők kutatásai, amelyek igazolták, hogy a görcsös izom lecsökkent hőmérséklete akupunktúrás stimulálással visszaállítható a normális szintre.
    Kimutatták azt is, hogy az akupunktúrának neuro–kémiai alapja van és így kizárt a szuggesztió lehetősége. 
   A klasszikus kínai irodalomból kitűnik, hogy a történelem folyamán az akupunktúrát mindig betegségek gyógyítására használták, nem pusztán fájdalomcsillapításra.
    A megjelent tanulmányok szerzőinek legnagyobb része ideg–(neuro–)kémiai alapot tulajdonít az akupunktúra mechanizmusának: a kezeléssel ingerelt, az akupunktúrás pontok közelében levő idegvégződések az ingerületeket a központi idegrendszerbe továbbítják, ennek hatására ott fájdalomcsillapító vegyi anyagok szabadulnak fel.
  • Az akupunktúra tehát olyan módszer, amely az élettani működés szabályozásával elősegíti a normális egészségi állapot helyreállítását, 

  • bár arra még nem derült fény, hogy ez a működés–szabályozás pontosan hogyan történik, és hogy mely funkciókra gyakorolja legjobban ezt a hatást.

  • Az eddigi kutatási eredmények azonban bizonyossá teszik, hogy az akupunktúra valóban képes szabályozni és normalizálni az élettani funkciókat.

  •  Az akupresszúra elmélete szerint az akupresszúra pontok ott helyezkednek el, ahol a meridiánok a bőrfelszínhez legközelebb futnak, és

  •  a mester a gyógykezelés követelményei szerint szabályos kézmozdulattal nyomogatja, gyúrja a megfelelő pontokat.

  •  Az ingerlést nem szabad túl hirtelen alkalmazni, mert az fájdalmas érzéseket válthat ki, a nyomás erősségét csak fokozatosan érdemes növelni, így érve el a vékony izomzattól a mélyebb rétegekig.

  •  A nyomkodás, gyúrás legyen tartós, erős, de nem durva, kiegyensúlyozott és mélyreható.

  •  A stimulálást nemcsak kézzel végezhetik, de lábbal, kézütéssel, megpendítéssel, könyöknyomkodással, esetleg szakszerűen készített eszközökkel.

  •  Szükség esetén kenőolajat, zsiradékot, szezámolajat vagy hintőport is használhatnak.

  •  Az akupresszúra az energiaáramlás vonalain lévő pontok stimulálásával energiát juttat a nem optimálisan működő szervek felé, valamint kiegyenlíti az energiaáramlásokat. 

  • Minden létező szervi megbetegedés kezelhető az akupresszúra módszerével, mivel minden szervnek megtalálható a kivetülése a test felületén. 

  •  légzőszervi rendellenességek,

  •  anyagcserezavarok, 

  • allergiás tünetek, 

  • emésztőrendszeri panaszok,

  •  szív és érrendszeri betegségek, mozgásszervi problémák, 

  • bőrbetegségek, 

  • daganatos betegségek.

   


       Manapság az akupresszúrát a szépségipar is alkalmazza.

  Akupresszúra segít:

  A fülkagyló alapvető pontjai:  Gyógyszertári (endokrin, gyulladáscsökkentő) pont:

  Minden emberi szervezet képes előállítani a számára szükséges gyógyszert. 
  Amikor megbetegszünk, a belső 'gyógyszertárunk' olyan anyagokat állít elő, amire a szervezetünknek a gyógyuláshoz szüksége van és elküldi azokat a megfelelő helyre. 
  Ezt önszabályozásnak nevezzük. Amikor ez a szerkezet óramű pontossággal működik, akkor semmilyen külső segítségre nincs szükség, de amikor ebbe az önszabályozási mechanizmusba hiba csúszik, akkor külsőleg bevitt gyógyszereket kell igénybe venni.
   Sok estben azonban nem szintetikus gyógyszerekre, csak ennek a mechanizmusnak a serkentésére van szükség és az elért eredmény ugyanaz lesz.
   Ezt a laboratóriumot a szervezetünkben az endokrin szervek – a hipofízis, a hasnyálmirigy, a pajzsmirigy, a mellékvesék, a nőknél a petefészkek, a férfiaknál a prosztata – képviselik. 
  Ők a felelősek a szervezetünk számára szükséges gyógyszerek előállításáért. 
  A fülkagylón található pontok egyikének masszírozásával ez a folyamat normalizálódik. Ezért neveztük el – "gyógyszertári" pontnak. Ahogy ez a rajzon is látszik, ez a pont a fül elülső részén, a külső hallójárat előtt, az úgynevezett fülcsapban helyezkedik el. 
  Ennek a pontnak a masszírozása minden betegségben indokolt, mivel gyulladáscsökkentő, antiallergikus és anyagcsere szabályzó tulajdonságokkal bír.

  A vegetatív idegrendszer pontja
  Az agykéregből minden szervünk felé az idegszálak sokasága ágazódik.
   Ez a belső csatornákon, úgymond interneten, a vegetatív idegrendszeren keresztül halad át. A latin szóból fordított vegetatív – növényi eredetű–t jelent.
  Ha Ön egy falevelet a napsugarakkal átvilágít, láthatóvá válnak benne, mint a pókháló, bizonyos erek. Így van ez a mi szervezetünkben is. Pókhálószerűen szövi át testünket a perifériás vegetatív idegrendszer.
   Ezért a megbetegedésnek nem az anyagcserezavar, a megfázás vagy valamilyen vírus az okozója, hanem az önszabályozás mechanizmusában történő hiba, amit a vegetatív idegrendszer irányít. Mivel ez a rendszer felelős a megbetegedéseinkért, így a gyógyulásunkért is, amire, mint a pókháló szálain keresztül, a megfelelő pont masszírozásával tudunk hatni. 
  Hogy hol található ez a pont, az ábrázolásból bizonyára kiderül. 
  A masszírozás pedig ugyanúgy történik, mint a többi pontnál.

   

   •  Gyakran alkalmazzák   stresszoldás és immunerősítés célzattal is.
     Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az orvosi javaslatokat és gyógyítási módszereket dobjuk a sarokba egy meglévő betegség esetén, de a nyugati gyógymódok is sokkal hatékonyabbak, ha kiegészítő kezelésként akupresszúrát alkalmazunk. Az akupresszúra magas képzettséget igényel, ezért alaposan nézzük meg, kinek a keze alá adjuk magunkat. Mellékhatásai nem igazán lehetnek, de nem megfelelő kezelés esetén elmaradhat a kívánt hatás.
   •  Ránckihúzó, arcfiatalító hatása bizonyított, ezért egyre többen választják a ráncfeltöltő botox kezelés helyett.

   • különböző fejfájás esetén

   • fogfájásnál

   • magas vérnyomásnál

   • idegességnél

   • menstruációs fájdalmaknál, rendszertelen havi ciklusnál

   • a stressz megszüntetésében

   • légúti megbetegedéseknél (pl. asztma)

   • izomfeszültségnél

   • arthritis esetén

   • kimerültség megszüntetésénél

   • alacsony önértékelésben

   • alvászavarokban, rémálmoknál

   • neurológiai zavaroknál

   • emésztési problémáknál

   • depresszió megszüntetésénél

   •  Ennek a pontnak a masszírozásával megszüntethető az erek,

   •  a hörgők, 

   • a bélrendszer, 

   • az epe– és

   •  húgyvezetékek,

   •  a méh görcsös összehúzódásai.

   •  Ezt a pontot ezerféle megbetegedésben használhatja, de

   •  főleg az érfalak izomtónusának rendellenességénél, 

   •  magas és alacsony vérnyomás, szabálytalan szívverés, 

   • székrekedés, 

   • asztma, 

   • vesekövesség, 

   • klimax esetében.

    

    

   A kéz pontjai

    

    •  A pontra való ráhatás a koszorúserek sima izomzatának az ellazulásához vezet és így gyógyító hatású lehet a szívszorulás, ritmuszavar, infarktusos állapotokban. 
     Az érfalak sima izomzatának az ellazításával a vérnyomás is csökken.
      A hatás azonban nem az egy–kétszeri alkalommal, hanem három–négy héten át végzett rendszeres masszírozás után figyelhető meg. 
     A pont masszírozásával nem csak ellazítjuk, hanem normalizáljuk az érfalak összehúzódási készségét, ezért használható magas és alacsony vérnyomás, valamint visszértágulat esetében is.
      Az asztma – a hörgők sima izomzatának görcsös össze–húzódása. 
     A görcshajlam csökkentése a vegetatív idegrendszeren keresztül azt eredményezi, hogy a rohamok enyhébb lefolyásúak lesznek, könnyebb esetekben akár meg is szűnhetnek.
      Vesekövesség esetében, amikor nem is a kő, hanem csak egy kis homok távozik a húgyvezetéken keresztül, annak görcsös összehúzódását eredményezi és olyan fájdalommal jár, amitől a plafonra lehetne mászni.
      Vagy volt–e olyan, hogy egy kenyérmorzsa csúszott félre a torkában?
      Az ilyenkor jelentkező erős köhögés arról tanúskodik, hogy egy picinyke morzsa is a gége görcsös összehúzódását eredményezheti. Ugyanezek a folyamatok játszódnak le a húgyvezetékekben a homok, vagy kő ürülésekor és ha a görcsös összehúzódást csökkenteni tudja, akkor az ürítés nem jár akkora fájdalommal. 
     A vegetatív idegrendszeri ponttal normalizálható az epehólyag munkája, megelőzhető a pangás, majd az epekő kialakulása, de gyorsíthatók az epehólyag és hasnyálmirigy gyulladás gyógyulásának folyamatai is. 
     A bélgyulladás szintén az izomtónus rendellenes működését eredményezi, csak ez esetben a vastagbélben. Ilyenkor is számíthatunk ennek a pontnak a jótékony hatására.
      A vegetatív idegrendszeri pont használható sürgősségi esetekben is. 
     Ha tanúi annak, hogy valaki a szívéhez kap, elveszíti az eszméletét, valamilyen rohama lesz, úgy bátran kezdjék el masszírozni mutatóujjaikkal a vegetatív idegrendszer pontot, mindkét fülkagylón.
      Fontos tudni, hogy a masszírozásnak nincsenek ellenjavallatai.
      Ezért, ha nincs is szakirányú képesítésük, aminek a segítségével megállapítható lenne, hogy az illető miért vesztette el az eszméletét, vagy egyáltalán eszméletvesztés–e, amit észleltek, vagy epilepsziás roham cukorbetegeknél kóma, nem tudnak ártani, de segíteni annál inkább.
      A bajbajutott légzésére figyeljenek, de ha az nem észlelhető, úgy a masszírozást a saját légzésük ritmusában végezzék.
      Néha két perces masszírozás is elegendő, hogy az akut rohamot megállítsa.

 

     

 

 


 
 
 
 
 
 
 
 

 LinkPlacc

Keresned sem kell!

     
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     

A Holnap Legendái címû népszerû sorozat legaktívabb és legtartalmasabb magyar rajongói lapja. Ismerd meg jobban a sorit.    *****    MYBEAUTYSALON - AVON ÉRDEKESSÉGEK - MYBEAUTYSALON    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér - Nyilvántartás - Hirdetõtábla - Keresett karakterek    *****    a legnagyobb, a legerõsebb    *****    honor is my loyalty    *****    A Holnap Legendái sorozat magyar rajongói oldala. Tudj meg mindent a közelgõ új évadról és a sorozatról.    *****    Jelenleg nincs karakter-stop érvényben, azaz szabadon hozható bármely faj, bármilyen nembõl és bármely tájegységre -RPG    *****    Szeretted a Trónok Harcát? Ha Westeros lenyûgözött, akkor Aneliath sem okozhat csalódást - Csatlakozz! FRPG    *****    szerepjátk - rengeteg kanon és keresett karakter - izgalmas plotok - pörgõs közösség - FRPG    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Gyors lomtalanítás lakás, garázs, pince, padlás, nyaraló kipakolás kiürítés, elszállítással Somogy megyében.    *****    Lakás lomtalanítás Somogy megyében olcsón.    *****    Ayang, avagy milyen is az élet a világ másik felén    *****    Jótékonysági licit Aprajafalva mentett kutyusaiért! Gyertek! :)    *****    Jótákonysági licit! Gyertek, licitáljatok Aprajafalva mentett kutyusaiért!:)    *****    Diplomás asztrológustól: A nyárra való tekintettel. Horoszkóp + 3 éves elõrejelzés 2000 Ft. a konzultáció ingyenes!Katt!    *****    Szeretted a Trónok Harcát? Ha Westeros lenyûgözött, akkor Aneliath sem okozhat csalódást - Csatlakozz! FRPG    *****    Unalmas a nyár? Szeretnél kikapcsolódni? Az írás a véredben van? Szeretnéd kiélni a vágyaidat? - CSATLAKOZZ - FRPG    *****    SZEREPJÁTÉK - Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?