A diéta nyáron a legkönnyebb !
Diétázzon dinnyével, értékes ásványi anyagok, 95 % víz, zsírégető enzimek.
Diétázni dinnyével?
Dinnyével élvezetes a fogyókúra, hiszen finom, lédús gyümölcsöt ehetünk. A frissítõ nyári gyümölcs sok zsírégetõ enzimet tartalmaz, így a kilók gyorsabban olvadnak le a csípõrõl, hasról, combról.
Értékes ásványi anyagok Mind a sárga-, mind a görögdinnye legnagyobbrészt (95%-ban!) vízbõl áll. Tiszta víz? Nem egészen, mert értékes ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz. A kálium, kalcium, magnézium, vas, nikkel és fluor gyorsítja az anyagcserét.
Zsírbontó hormonok A görögdinnyében található citrulin annak a fehérjeépítõ anyagnak az alkotórésze, amely a növekedési hormon termelõdését szabályozza. A növekedési hormon szabályozza többek között az izom- és zsírszövetek felépítését és felelõs a feszes kötõszövetért.
Reggeli Dinnyés müzli 1,5 dl joghurtot elkeverünk 1 teáskanál mézzel, 15 dkg, kockára vágott sárgadinnyével és 2 evõkanál zabpehellyel (203 kcal) vagy Pirítós túróval 2 szelet toastkenyeret megpirítunk, és megkenjük 5 dkg szendvicstúróval. Utána 15 dkg sárgadinnye (210 kcal)
Tízórai és uzsonna 1,5 dl joghurtba belekeverünk 15 dkg, kockára vágott sárgadinnyét (100 kcal) vagy 1 szelet Abonettet megkenünk 1 evõkanál tejfölös túróval és meghintjük snidlinggel (100 kcal)
1.nap Ebéd Dinnyesaláta juhsajttal 4-5 fejessaláta-levelet nagyobb darabokra tépdesünk. Összekeverjük 4 dkg, kockára vágott juhsajttal. 1 dl joghurtot zúzott fokhagymával, apróra vágott kaporral, sóval, borssal ízesítünk. A salátára öntjük, majd rászórunk 25 dkg kimagozott, kockára vágott görögdinnyét. Hozzá egy szelet pirítóst fogyaszthatunk. (308 kcal)
Vacsora Pulykatekercs dinnyével 8 dkg friss sajtot kikeverünk 1 evõkanál kefirrel, apróra vágott snidlinggel, kaporral, petrezselyemmel. A krémmel megkenünk 8 dkg pulykasonkát. Ráfektetünk 25 dkg, vékonyra szeletelt zöldbélû dinnyét és 1-1 fejessaláta-levelet. A sonkát összetekercseljük, fogvájóval megtûzzük. Két szelet Abonettet elfogyasztható hozzá. (325 kcal)
2.nap Ebéd Zöldséges hal 15 dkg tengeri halfilét sóval és halfûszer-keverékkel megszórunk. Vékonyan kiolajozott alufóliára fektetjük. Ráhalmozunk fél fej, karikára vágott hagymát, 1 felkarikázott paradicsomot és egy félbevágott zöldpaprikát. A fóliát összezárjuk, a „csomagot” sütõben 15-20 percig sütjük. Utána 25 dkg görögdinnyét fogyasztunk. (310 kcal)
Vacsora Sajtsaláta dinnyében A fél dinnye magjait kikaparjuk, húsából karalábévájóval golyókat vágunk ki. 1 kivit felszeletelünk, és egy kis nektarint cikkekre vágunk. A gyümölcsöket összekeverjük 4 dkg trappista sajttal és visszatöltjük a dinnyehéjba. Jégbe hûtve nagyon finom! (320 kcal)
3.nap Ebéd Mexikói dinnyesaláta 15-15 dkg sárga- és görögdinnyét felaprítunk. Összekeverjük fél narancs levével, 1 teáskanál citromlével és felaprított mentalevelekkel. 10 dkg csirkemellet csíkokra vágunk és megpirítjuk 1 teáskanál olajon. Meglocsoljuk 1 evõkanál szójaszósszal és gyakran kevergetve további 1-2 percig pirítjuk. Kihûlve összekeverjük a gyümölcsökkel. (300 kcal)
Vacsora Paradicsomos burgonya 1 teáskanál olajon megpárolunk 1 kis fej felkarikázott hagymát és 1 gerezd zúzott fokhagymát. Hozzáadunk 20 dkg karikára vágott burgonyát és 2 percig sütjük. Felöntjük 5 dl paradicsomlével. Sóval, borssal, rozmaringgal és oregánóval ízesítjük. Fedõ alatt megfõzzük, a nedvesség nagy részét elpárol(ogtat)juk. (320 kcal)
4.nap Ebéd Sonkás dinnyesaláta 25 dkg sárgadinnyét és 10 dkg édesköménygumót vékonyan felszeletelünk és salátalevelekre halmozunk. 1 dl kefirben elkeverünk 1 teáskanál ecetes tormát, sót, borsot, apróra vágott petrezselymet. A mártást a salátára öntjük és 10 dkg lazacsonkával kirakjuk. 2 dkg rozskenyérrel fogyasztjuk. (300 kcal)
Vacsora Sajtkrémes zsemle 3 dkg gomolyát és 1 kis szál sárgarépát lereszelünk. Összekeverjük 5 dkg tehéntúróval, 1 evõkanál joghurttal, sóval, borssal, apróra vágott snidlinggel. A sajtkrémmel megkenünk egy félbevágott, magvas rozszsemlét. Ráfektetünk 1-1 salátalevelet. Utána 25 dkg görögdinnyét fogyasztunk. (330 kcal)
5.nap Ebéd Dinnyeleves fûszeres pirítóssal 1 toastkenyeret összemorzsolunk. Összeturmixoljuk 1,5 dl joghurttal, 1 dl jéghideg vízzel, kevés reszelt gyömbérrel, reszelt citromhéjjal, citromlével, sóval, borssal. Tálba öntjük és megszórjuk frissen vágott kaporral és petrezselyemmel. Beleteszünk 25 dkg dinnyegolyót (ízlés szerint görögöt, sárgát, vagy vegyesen) és jégbe hûtjük. Hozzá 1 szelet pirítóst fogyasztunk, amit zöldfûszeres krémtúróval kenünk meg. (320 kcal)
Vacsora Sonka spenótágyon 40 dkg friss parajt megtisztítunk, víz nélkül megpároljuk, a keletkezett levet leöntjük (ólmot tartalmazhat). 2 evõkanál tejjel, sóval és néhány bazsalikomlevéllel összeturmixoljuk. 10 dkg gépsonkát teflon serpenyõben, külön zsiradék hozzáadása nélkül megsütünk. A parajpürével együtt tálaljuk. Utána 25 dkg sárgadinnyét fogyasztunk. (300 kcal)
Amit a dinnyefajtákról tudni kell
Görögdinnye: piros, vagy citromsárga színû a húsa. A kabakosok családjába tartozik. Mivel nagyon magas a víztartalma (95%), kiváló szomjoltó, ugyanakkor 10 dekagrammja mindössze 12 kalóriát tartalmaz. Sárgadinnye: a görögdinnyénél keményebb, szilárdabb a húsa, színe sárga-narancssárga. Több fajtája ismeretes: -a cukordinnye héja a sárgától a sötétzöldig terjed, recés. Húsa sötétsárga. Rendszerint nagyon édes; -a kantalup dinnye sima héjú, szabályos közönként bevágásokkal. Alakja hosszúkás, sokszor a rögbi labdára emlékeztetõ. Húsa sötétsárga, illatos; -a zöldbélû dinnye héja sárga, szabálytalanul erezett, recés. Belül halványzöld, rendszerint nagyon édes és lédús.
|