A dita nyron a legknnyebb !
Ditzzon dinnyvel, rtkes svnyi anyagok, 95 % vz, zsrget enzimek.
Ditzni dinnyvel?
Dinnyvel lvezetes a fogykra, hiszen finom, lds gymlcst ehetnk. A frisstõ nyri gymlcs sok zsrgetõ enzimet tartalmaz, gy a kilk gyorsabban olvadnak le a cspõrõl, hasrl, combrl.
rtkes svnyi anyagok Mind a srga-, mind a grgdinnye legnagyobbrszt (95%-ban!) vzbõl ll. Tiszta vz? Nem egszen, mert rtkes svnyi anyagokat s vitaminokat is tartalmaz. A klium, kalcium, magnzium, vas, nikkel s fluor gyorstja az anyagcsert.
Zsrbont hormonok A grgdinnyben tallhat citrulin annak a fehrjeptõ anyagnak az alkotrsze, amely a nvekedsi hormon termelõdst szablyozza. A nvekedsi hormon szablyozza tbbek kztt az izom- s zsrszvetek felptst s felelõs a feszes ktõszvetrt.
Reggeli Dinnys mzli 1,5 dl joghurtot elkevernk 1 teskanl mzzel, 15 dkg, kockra vgott srgadinnyvel s 2 evõkanl zabpehellyel (203 kcal) vagy Pirts trval 2 szelet toastkenyeret megpirtunk, s megkenjk 5 dkg szendvicstrval. Utna 15 dkg srgadinnye (210 kcal)
Tzrai s uzsonna 1,5 dl joghurtba belekevernk 15 dkg, kockra vgott srgadinnyt (100 kcal) vagy 1 szelet Abonettet megkennk 1 evõkanl tejfls trval s meghintjk snidlinggel (100 kcal)
1.nap Ebd Dinnyesalta juhsajttal 4-5 fejessalta-levelet nagyobb darabokra tpdesnk. sszekeverjk 4 dkg, kockra vgott juhsajttal. 1 dl joghurtot zzott fokhagymval, aprra vgott kaporral, sval, borssal zestnk. A saltra ntjk, majd rszrunk 25 dkg kimagozott, kockra vgott grgdinnyt. Hozz egy szelet pirtst fogyaszthatunk. (308 kcal)
Vacsora Pulykatekercs dinnyvel 8 dkg friss sajtot kikevernk 1 evõkanl kefirrel, aprra vgott snidlinggel, kaporral, petrezselyemmel. A krmmel megkennk 8 dkg pulykasonkt. Rfektetnk 25 dkg, vkonyra szeletelt zldblû dinnyt s 1-1 fejessalta-levelet. A sonkt sszetekercseljk, fogvjval megtûzzk. Kt szelet Abonettet elfogyaszthat hozz. (325 kcal)
2.nap Ebd Zldsges hal 15 dkg tengeri halfilt sval s halfûszer-keverkkel megszrunk. Vkonyan kiolajozott aluflira fektetjk. Rhalmozunk fl fej, karikra vgott hagymt, 1 felkarikzott paradicsomot s egy flbevgott zldpaprikt. A flit sszezrjuk, a „csomagot” stõben 15-20 percig stjk. Utna 25 dkg grgdinnyt fogyasztunk. (310 kcal)
Vacsora Sajtsalta dinnyben A fl dinnye magjait kikaparjuk, hsbl karalbvjval golykat vgunk ki. 1 kivit felszeletelnk, s egy kis nektarint cikkekre vgunk. A gymlcsket sszekeverjk 4 dkg trappista sajttal s visszatltjk a dinnyehjba. Jgbe hûtve nagyon finom! (320 kcal)
3.nap Ebd Mexiki dinnyesalta 15-15 dkg srga- s grgdinnyt felaprtunk. sszekeverjk fl narancs levvel, 1 teskanl citromlvel s felaprtott mentalevelekkel. 10 dkg csirkemellet cskokra vgunk s megpirtjuk 1 teskanl olajon. Meglocsoljuk 1 evõkanl szjaszsszal s gyakran kevergetve tovbbi 1-2 percig pirtjuk. Kihûlve sszekeverjk a gymlcskkel. (300 kcal)
Vacsora Paradicsomos burgonya 1 teskanl olajon megprolunk 1 kis fej felkarikzott hagymt s 1 gerezd zzott fokhagymt. Hozzadunk 20 dkg karikra vgott burgonyt s 2 percig stjk. Felntjk 5 dl paradicsomlvel. Sval, borssal, rozmaringgal s oregnval zestjk. Fedõ alatt megfõzzk, a nedvessg nagy rszt elprol(ogtat)juk. (320 kcal)
4.nap Ebd Sonks dinnyesalta 25 dkg srgadinnyt s 10 dkg deskmnygumt vkonyan felszeletelnk s saltalevelekre halmozunk. 1 dl kefirben elkevernk 1 teskanl ecetes tormt, st, borsot, aprra vgott petrezselymet. A mrtst a saltra ntjk s 10 dkg lazacsonkval kirakjuk. 2 dkg rozskenyrrel fogyasztjuk. (300 kcal)
Vacsora Sajtkrmes zsemle 3 dkg gomolyt s 1 kis szl srgarpt lereszelnk. sszekeverjk 5 dkg tehntrval, 1 evõkanl joghurttal, sval, borssal, aprra vgott snidlinggel. A sajtkrmmel megkennk egy flbevgott, magvas rozszsemlt. Rfektetnk 1-1 saltalevelet. Utna 25 dkg grgdinnyt fogyasztunk. (330 kcal)
5.nap Ebd Dinnyeleves fûszeres pirtssal 1 toastkenyeret sszemorzsolunk. sszeturmixoljuk 1,5 dl joghurttal, 1 dl jghideg vzzel, kevs reszelt gymbrrel, reszelt citromhjjal, citromlvel, sval, borssal. Tlba ntjk s megszrjuk frissen vgott kaporral s petrezselyemmel. Beletesznk 25 dkg dinnyegolyt (zls szerint grgt, srgt, vagy vegyesen) s jgbe hûtjk. Hozz 1 szelet pirtst fogyasztunk, amit zldfûszeres krmtrval kennk meg. (320 kcal)
Vacsora Sonka spentgyon 40 dkg friss parajt megtiszttunk, vz nlkl megproljuk, a keletkezett levet lentjk (lmot tartalmazhat). 2 evõkanl tejjel, sval s nhny bazsalikomlevllel sszeturmixoljuk. 10 dkg gpsonkt teflon serpenyõben, kln zsiradk hozzadsa nlkl megstnk. A parajprvel egytt tlaljuk. Utna 25 dkg srgadinnyt fogyasztunk. (300 kcal)
Amit a dinnyefajtkrl tudni kell
Grgdinnye: piros, vagy citromsrga sznû a hsa. A kabakosok csaldjba tartozik. Mivel nagyon magas a vztartalma (95%), kivl szomjolt, ugyanakkor 10 dekagrammja mindssze 12 kalrit tartalmaz. Srgadinnye: a grgdinnynl kemnyebb, szilrdabb a hsa, szne srga-narancssrga. Tbb fajtja ismeretes: -a cukordinnye hja a srgtl a sttzldig terjed, recs. Hsa sttsrga. Rendszerint nagyon des; -a kantalup dinnye sima hj, szablyos kznknt bevgsokkal. Alakja hosszks, sokszor a rgbi labdra emlkeztetõ. Hsa sttsrga, illatos; -a zldblû dinnye hja srga, szablytalanul erezett, recs. Bell halvnyzld, rendszerint nagyon des s lds.
|