|
AZ EGSZSGES TPLLKOZS
Szemlyreszabottan, - megfelel tpllkozs, trend.
Mint
ahogy nem ltezik mindenki szmra egyformn egszsges letmd,
hasonlan van ez a tpllkozssal is. Az
"egszsges" tpllkozs valjban nem ms,
mint a kinek-kinek - szemlyre szabottan - megfelel
tpllkozs, trend.
Mi minden befolysolja, hogy
"megfelel" legyen? elssorban az
letmdunk, letstlusunk; a
testmozgs, valamint az aktv s passzv pihens arnya
napirendnkben; a munka
(tanuls), amit nap mint nap
vgznk; az letszemlletnk -
pozitv s negatv gondolkodsunk;
az ghajlati viszonyok (amelyek alatt
lnk); a nem s az
letkor; akut vagy krnikus
betegsgek. Szlssges pldval lve gy is
mondhatnnk, hogy egy izlandi blnavadsznak,
egy budapesti titkrnnek s egy buddhista szerzetesnek
ms s ms lehet a
megfelel. A klnfle tpanyagokat tekintve
trendnk egszsgesnek mondhat akkor, ha -
az elbb felsorolt szempontokat is figyelembe vve - megfelel
mennyisg s arny fehrjt, sznhidrtot,
zsrt, valamint vitamint s svnyi anyagot
fogyasztunk.
A klnbz tpllkozsi szoksok,
befolysoljk, hogy e fontos tpanyagokhoz
milyen telek s trend tjn jutunk hozz.
Tpllkozsi szoksok Gyermekkorunkban
a szli hz s az iskola ltal nyjtott lehetsgek a
meghatrozk, ksbb azonban - akr mr
tindzser korban is - a fokozatosan alakul
sajt letmdunk rszeknt tpllkozsi szoksainkon
is rszben vltoztathatunk.
Magyarorszgon mg mindig uralkod a vegyes
(hsos) trend s az "amerikanizld" hazai
vltozata, a sokat emlegetett "magyaros konyha".
Ugyanakkor egyre szlesebb krben jelennek
meg a klnfle reform-, illetve vegetrinus
tpllkozsi szoksok, irnyzatok:
"szigoran" vegetrinusok azok,
akik kizrlag nvnyi eredet
tpllkokat fogyasztanak; a
lakto-vegetrinusok a nvnyeken kvl a tejet s a tejtermkeket is
beptik trendjkbe;
az ovo-lakto-vegetrinusok
trendje a tejtermkek mellett a tojst is
tartalmazza;
a (zen) makrobiotika a vegetrius
trenden bell a gabonaflk
(barnarizs, bza, rpa, rozs, zab) fogyasztsra helyezi a f hangslyt,
ugyanakkor a tradicionlis
vegetrinusokkal szemben megengedi a halak
s szrnyasok - msodlagos
tekknt val - fogyasztst is;
a "testkontroll" rendszerben nemcsak az szmt, hogy mit esznk, hanem
az is fontos, hogy mit mikor s
mit mivel, hogyan, milyen
teltrstsban fogyasztunk el. Az elbbiek
kzl egyik sem jobb vagy rosszabb a msiknl, mindegyikkel
lehetsz egszsges. Ahhoz, hogy a vegyes
(kiss sszevissza "zabls") tpllkozsrl
hogyan trj t, segt a "Reformtrend" - mi helyett-mit?
Reform
trend Mi
helyett? Mit?
Hs
(fehrje), tehntejAludttej, joghurt, kefr, sovny tr (ha
lehet
kecsketejbl), szja, hvelyesek;
Graham
liszt (barna liszt), kles, olajos magvak (di, mogyor,
tkmag,
napraforgmag),
burgonya
Cukor, csokold, desipari s cukrszati termkek, stemnyek,
cukros
dtkTermszetes sznhidrtok (pl. friss s aszalt
gymlcsk),
mz Zsr
(diszn-, libazsr, margarin, tejfl, tejszn, szalonna,
tepert);Nvnyolaj (lehetleg hidegen sajtolt tkmag-, napraforg-,
szja-,
kukoricaolaj)
Fehr kenyr, fehr lisztbl kszlt pkstemnyek, tsztkKorps,
teljes
kirls lisztbl kszlt kenyerek: rozs-, bza-, bakonyi
barna-,
alfldi barna-, Graham
kenyr
EcetAlmaecet vagy citroml s termszetes savanyts
(kovszols)
Ers fszerek (ers paprika, feketebors, chili stb.)Gygynvnyek,
zldfszerek: kakukkf, borsikaf, bazsalikom, rozmaring, majornna,
kmny,
fokhagyma, vrshagyma
stb.
Szinte teljesen ftt s slt telekbl ll trend50-60-70 %-ban
nyers
nvnyi telek, zldsgflk, gymlcsk,
mzli
50-60-70 %-ban nyers nvnyi telek, zldsgflk, gymlcsk,
mzliHzilag ksztett, turmixolt, friss gymlcs s zldsglevek
vagy
minl tbb b lev friss idnygymlcs
fogyasztsa
Hzilag ksztett, turmixolt, friss gymlcs s zldsglevek vagy
minl
tbb b lev friss idnygymlcs fogyasztsaForrsvizek,
gygyvizek (knes pardi, kkkti svnyvz, a Lukcs-, Rudas-,
Szchenyi
forrs vize
stb.)
Forrsvizek, gygyvizek (knes pardi, kkkti svnyvz, a Lukcs-,
Rudas-,
Szchenyi forrs vize stb.)Gygytek (felvltva hrsfa-,
borsmenta-, csipkebogy-, csaln-, kakukkf-, kamilla tea),
propolisz, virgpor, ginsengtea, maltakv;
Testnk mregtelentsre, a felesleges
salakanyagok eltvoltsra hetente egy
lbjtkra - nap vagy gymlcsnap, negyedvenknt 3 napos,
flvenknt 7 napos gymlcskra iktathat
be. A lbjtnapon: tbbszr, akr 2 rnknt
kb. 2 dl. friss zldsg- vagy gymlcsl, kzben gygytek
fogyaszthatk. Gymlcsnapon: egyfajta,
lehetleg idnygymlcs fogyasztsa.
| |