|
AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Személyreszabottan, - megfelelő táplálkozás, étrend.
Mint
ahogy nem létezik mindenki számára egyformán egészséges életmód,
hasonlóan van ez a táplálkozással is. Az
"egészséges" táplálkozás valójában nem más,
mint a kinek-kinek - személyre szabottan - megfelelő
táplálkozás, étrend.
Mi minden befolyásolja, hogy
"megfelelő" legyen? elsősorban az
életmódunk, életstílusunk; a
testmozgás, valamint az aktív és passzív pihenés aránya
napirendünkben; a munka
(tanulás), amit nap mint nap
végzünk; az életszemléletünk -
pozitív és negatív gondolkodásunk;
az éghajlati viszonyok (amelyek alatt
élünk); a nem és az
életkor; akut vagy krónikus
betegségek. Szélsőséges példával élve úgy is
mondhatnánk, hogy egy izlandi bálnavadásznak,
egy budapesti titkárnőnek és egy buddhista szerzetesnek
más és más lehet a
megfelelő. A különféle tápanyagokat tekintve
étrendünk egészségesnek mondható akkor, ha -
az előbb felsorolt szempontokat is figyelembe véve - megfelelő
mennyiségű és arányú fehérjét, szénhidrátot,
zsírt, valamint vitamint és ásványi anyagot
fogyasztunk.
A különböző táplálkozási szokások,
befolyásolják, hogy e fontos tápanyagokhoz
milyen ételek és étrend útján jutunk hozzá.
Táplálkozási szokások Gyermekkorunkban
a szülői ház és az iskola által nyújtott lehetőségek a
meghatározók, később azonban - akár már
tinédzser korban is - a fokozatosan alakuló
saját életmódunk részeként táplálkozási szokásainkon
is részben változtathatunk.
Magyarországon még mindig uralkodó a vegyes
(húsos) étrend és az "amerikanizálódó" hazai
változata, a sokat emlegetett "magyaros konyha".
Ugyanakkor egyre szélesebb körben jelennek
meg a különféle reform-, illetve vegetáriánus
táplálkozási szokások, irányzatok:
"szigorúan" vegetáriánusok azok,
akik kizárólag növényi eredetű
táplálékokat fogyasztanak; a
lakto-vegetáriánusok a növényeken kívül a tejet és a tejtermékeket is
beépítik étrendjükbe;
az ovo-lakto-vegetáriánusok
étrendje a tejtermékek mellett a tojást is
tartalmazza;
a (zen) makrobiotika a vegetárius
étrenden belül a gabonafélék
(barnarizs, búza, árpa, rozs, zab) fogyasztására helyezi a fő hangsúlyt,
ugyanakkor a tradicionális
vegetáriánusokkal szemben megengedi a halak
és szárnyasok - másodlagos
étekként való - fogyasztását is;
a "testkontroll" rendszerében nemcsak az számít, hogy mit eszünk, hanem
az is fontos, hogy mit mikor és
mit mivel, hogyan, milyen
ételtársításban fogyasztunk el. Az előbbiek
közül egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, mindegyikkel
lehetsz egészséges. Ahhoz, hogy a vegyes
(kissé összevissza "zabálós") táplálkozásról
hogyan térj át, segít a "Reformétrend" - mi helyett-mit?
Reform
étrend Mi
helyett? Mit?
Hús
(fehérje), tehéntejAludttej, joghurt, kefír, sovány túró (ha
lehet
kecsketejből), szója, hüvelyesek;
Graham
liszt (barna liszt), köles, olajos magvak (dió, mogyoró,
tökmag,
napraforgómag),
burgonya
Cukor, csokoládé, édesipari és cukrászati termékek, sütemények,
cukros
üdítőkTermészetes szénhidrátok (pl. friss és aszalt
gyümölcsök),
méz Zsír
(disznó-, libazsír, margarin, tejföl, tejszín, szalonna,
tepertő);Növényolaj (lehetőleg hidegen sajtolt tökmag-, napraforgó-,
szója-,
kukoricaolaj)
Fehér kenyér, fehér lisztből készült péksütemények, tésztákKorpás,
teljes
kiőrlésű lisztből készült kenyerek: rozs-, búza-, bakonyi
barna-,
alföldi barna-, Graham
kenyér
EcetAlmaecet vagy citromlé és természetes savanyítás
(kovászolás)
Erős fűszerek (erős paprika, feketebors, chili stb.)Gyógynövények,
zöldfűszerek: kakukkfű, borsikafű, bazsalikom, rozmaring, majoránna,
kömény,
fokhagyma, vöröshagyma
stb.
Szinte teljesen főtt és sült ételekből álló étrend50-60-70 %-ban
nyers
növényi ételek, zöldségfélék, gyümölcsök,
müzli
50-60-70 %-ban nyers növényi ételek, zöldségfélék, gyümölcsök,
müzliHázilag készített, turmixolt, friss gyümölcs és zöldséglevek
vagy
minél több bő levű friss idénygyümölcs
fogyasztása
Házilag készített, turmixolt, friss gyümölcs és zöldséglevek vagy
minél
több bő levű friss idénygyümölcs fogyasztásaForrásvizek,
gyógyvizek (kénes parádi, kékkúti ásványvíz, a Lukács-, Rudas-,
Széchenyi
forrás vize
stb.)
Forrásvizek, gyógyvizek (kénes parádi, kékkúti ásványvíz, a Lukács-,
Rudas-,
Széchenyi forrás vize stb.)Gyógyteák (felváltva hársfa-,
borsmenta-, csipkebogyó-, csalán-, kakukkfű-, kamilla tea),
propolisz, virágpor, ginsengtea, malátakávé;
Testünk méregtelenítésére, a felesleges
salakanyagok eltávolítására hetente egy
léböjtkúra - nap vagy gyümölcsnap, negyedévenként 3 napos,
félévenként 7 napos gyümölcskúra iktatható
be. A léböjtnapon: többször, akár 2 óránként
kb. 2 dl. friss zöldség- vagy gyümölcslé, közben gyógyteák
fogyaszthatók. Gyümölcsnapon: egyfajta,
lehetőleg idénygyümölcs fogyasztása.
| |