|
Mediterrán diéta
Mediterrán diéta Szeretnél diétád során is változatosan enni? Nem veted meg a tenger gyümölcseit, a vörösbort, a magas kakaótartalmú étcsokoládét? A mediterrén diétát neked találták ki!A mediterrán étrendet a Földközi-tenger ...
Szeretnél diétád során is változatosan enni? Nem veted meg a tenger gyümölcseit, a vörösbort, a magas kakaótartalmú étcsokoládét?
A mediterrén diétát neked találták ki!
A mediterrán étrendet a Földközi-tenger környékén élő emberek milliói alkalmazzák. Komoly tudományos kutatások támasztják alá, hogy az ezen étrend szerint étkező emberek körében jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, mint a más vidékeken élők körében. Az étrend magas flavonoid-tartalmánál fogva a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti.
A diéta alapjai:
A diéta a bőséges zöldség- (nyersen és főzelék formájában egyaránt) és gyümölcsfogyasztáson, rendszeres tej-, bor-, burgonyafogyasztáson, olívaolaj felhasználásával készült ételeken alapul, de gazdag az omega-3-zsírsavak forrásának számító tengeri halakban és diófélékben is.
A mediterrán étrend úgy is megvalósítható, ha ragaszkodunk a hagyományos magyaros konyha ízeihez, bár ilyenkor nehezebb betartani az alapelveket!
Hogyan kövesd?
-
Konyhádban használj extra szűz olívaolajat, és
-
kerüld a zsíros ételeket, valamint
-
a zsír és a vaj, használatát!
-
Étkezésedben a mediterrán étrend követése esetén a növényi eredetű élelmiszerek domináljanak.
A zöldség és gyümölcsfogyasztás Dél-Európában a magyarországinál jóval magasabb, ami több vitaminnal, rosttal és ásványi anyaggal látja el az ott élőket.
Az az egészséges tehát, ha
-
asztalunkra naponta többször is kerül friss zöldség és gyümölcs,
-
lehetőleg minél kevésbé feldolgozott formában.
-
Rendszeresen fogyaszd a hüvelyeseket is!
-
A rostok gátolják az elhízást, és
-
megakadályozzák az energiát adó tápanyagok gyors felszívódását,
-
a Mediterrán étrend pedig kellően rostgazdag, így csökkenti az elhízás veszélyét és elősegíti a súlytöbblet leadását.
- A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és a durumbúzából készült tészta
-
gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, érdemes tehát főleg ilyet fogyasztanod.
-
A Földközi-tenger vidékén, elsősorban Olaszországban és Spanyolországban a tészták alapanyaga a durumbúza.
-
Előnyei megkérdőjelezhetetlenek: a durumbúza rosttartalma magasabb, mint a hagyományos búzáé, a vércukorszintet is lassabban emeli,
-
a belőlük készült tésztákba pedig tojást sem kell rakni, így azok koleszterintartalma is nullára csökken.
- A mediterrán étrendben a tejtermékek közül a sajtok fogyasztása hangsúlyos:
-
fontos tehát, hogy tej,
-
kefír,
-
joghurt is rendszeresen kerüljön az asztalunkra.
- A sovány húsok és a halak a mediterrán étrendnek mindennap részét képezik.
-
Segítenek fehérje-, vas- és B12-vitamin szükségletünk kielégítésében,
-
a halak ráadásul az esszenciális zsírsavaknak is jó forrásai.
-
Éppen ezért előírás, hogy hetente többször is kerüljön az asztalodra ezekből az élelmiszerekből. Ez annál is inkább indokolt, mivel a kutatások egyre inkább amellett szólnak, hogy az egészség megőrzésében és a fogyókúrában mind nagyobb szerepet fognak kapni a halakban megtalálható esszenciális zsírsavak.
-
A gyakori halfogyasztás csökkenti az infarktus előfordulását, amiért valószínűleg a többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak a felelősek.
- A mediterrán étrend része a rendszeres, napi 2-3 dl vörösbor elfogyasztása,
-
melynek flavonoid-tartalma csökkenti az érelmeszesedés előfordulását, így érrendszervédő hatású.
-
Valójában persze nem csak emiatt alacsonyabb a mediterrán területeken a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya:
-
a rendszeres testmozgásnak és az emberek élethez való hozzáállásának is nagy szerepe van ebben.
-
A hazai viszonyokra alkalmazva a mediterrán étrendet, egy ennél alacsonyabb, napi maximum 1-2 dl-es borfogyasztást tartunk megengedhetőnek,
-
de antialkoholistáknak és azok számára, aki ez idáig nem ittak rendszeresen, ez sem előírás, tehát nyugodtan kihagyható az étrendből.
-
Az alkohol energiatartalma a zsírokéhoz közelít, ezért koktélok, tömény italok nem javasoltak ebben a diétában sem, mivel megnehezítik a fogyást.
Betartandó szabályok:
-
Sose mulaszd el a reggelit, amely legyen rostokban-szénhidrátokban gazdag!
-
Sok gyümölcsöt, zöldséget, olajos magvakat fogyasszál.
-
Az élelem nagy részének frissnek vagy szezonálisnak kell lennie.
-
Minél gyakrabban kerüljön asztalodra tengeri hal! Az omega-3 zsírsavak különösen fontos elemei a Mediterrán étrendnek.
-
A hagyományos tészták helyett fogyassz durumbúzából készült tésztákat! Ezek rosttartalma magasabb, a vércukorszintet is lassabban emelik, ráadásul mivel tojás nélkül készülnek, így koleszterintartalmuk is nulla!
-
Egyél teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket, fehér rizs helyett lehetőleg barna rizst.
-
Oliva olajat használj a főzéshez.
-
A zsírok nem haladhatják meg a kalóriabevitel 30 %-át, továbbá csak 8 %-uk lehet telített zsír.
-
Az alkoholfogyasztásban tartsál mértéket! Lehetőleg csak kis mennyiségű és jó minőségű bort fogyassz heti néhány alkalommal, de kerüld a tömény italokat, söröket, a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztást.
-
Élj mediterrán módra! Az étrend egészségességéhez a rendszeres testmozgás és az emberek élethez való hozzáállása, a rohanás, hajtás hiánya, és a családra, barátokra szánt idő is nagyban hozzájárul.
-
Add meg a módját az evésnek! Ne siess, ne kapkodj, élvezd a körülötted lévők társaságát!
-
Ha megteheted érdemes lehet időnként váltakoztatva különböző forrás vagy ásványvizeket fogyasztanod folyadékszükségleted pótlására.
Forrás: http://dieta-abc.hu
Természetesen az általunk kínált kezelésekkel az elfoglalt, leterhelt hölgyek számára kiváló alternatívát kínálunk a test
Várjuk szeretettel kedves vendégeinket!
| |