1.
Minden zsírt Olívaolajjal, napraforgó-olajjal és repceolajjal helyettesítsünk.
Csökkentsük a vaj, tejszín és margarin mennyiségét.
A napi szükséglet:
1 kávéskanál olaj.
Ne féljünk a zsíros haltól: értékes omega-3 zsírsavakat tartalmaz.
2.
Együnk sok hüvelyest, zöldséget, friss gyümölcsöt, hántolatlan gabonaterméket
(rizst, tésztákat, kenyeret, müzlit) , burgonyát és salátákat,-
mindezek alig vagy semmi zsírt nem tartalmaznak.
Nyugodtan használhatunk fagyasztott zöldségeket is, a fagyasztás konzerválja a
vitaminokat.
3.
Csökkentsük a vörös hús és kolbász fogyasztásunkat,
növeljük a tengeri halak és szárnyasokat.
4.
Tejtermékekből lehetőleg zsírszegényet fogyasszunk:
30 mg zsíros tejfölben pl 9 gr zsír van,
30 mg zsírszegény tejfölben csk 3 gr.
Egy kocka camembert (30 g) 10,2 g zsírt rejt.
Próbáljuk a zsírszegény sajtokat fogyasztani.
5.
Takarékoskodjunk a főzésnél:
a teflon serpenyőt csak kenjük ki olajjal. A zsírt a hús sütése után öntsük ki a
serpenyőből.
A párolás vagy gőzölés megóvja a vitaminokat és vonalainkat.
Helyettesítsük a mártásban lévő tejszínt pürésített zöldségekkel
zsírszegény kefirrel, vagy tejföllel.
6.
Vágjuk le a húsokról a zsírt.
Ha felvágottra vágyunk csak hajszálvékonyra szeleteltet együnk.
7.
Kerüljük a késztermékeket.
A természet kínálta zöldségek zsírszegények: 100 gr héjában főtt burgonyában 0,3 gr
zsír (66 kcal) vab, míg ugyanennyi chipsben 40 g ( 549 kcal).
8.
Kedvenc müzlinket készítsük el inkább mi magunk:
zabpehelyből, búzakorpából, sovány tejtermékből és gyümölcsökből.
A kész müzlik cukrot, a diófélék és csokoládé sok zsírt tartalmaznak.
A saját gyártmány mindig finomabb !
9.
Kerüljük a zsírcsapdákat:
a sütemények és csokoládé valódi zsírbomba, ahogy a sajtok és a pizza is.
10.
A töltelékek zsírszivacsok.
Inkább kaparjuk ki a húsból vagy halból.
A fritőzt is száműzzük.-
|