Fogykrk

Proteinnap
llati eredet telek: tej, sajt, hs, elssorban pulyka vagy csirke
Kapros csirke 3 evõkanl vaj, 1 evõkanl aprra vgott kapor vagy szrtott kaporpor, 1 evõkanl citroml, 1/2 mokkskanl telzestõ, 1 kisebb hagyma, 1/2 kg csirkemell. A vajat, a kaprot, a citromlevet, az telzestõt, a hagymt melegtsk fel egytt egy serpenyõben. Erre a keverkre tesszk a csirkedarabokat. 8-10 percig proljuk fedõ alatt, s kzben idõnknt meglocsoljuk egy-egy kanllal a pirul csirkemelldarabokat a prollbõl, majd megfordtjuk a hst, s a msik oldalt ugyangy stgetjk.
Pulykamellfil 4 szelet pulyka, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojs, s, 3 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, kevs vaj. A pulykamelleket fokhagyms tejbe ztatjuk, majd mindegyiket egyenknt megszzuk. Tûzll tlat vagy tepsit kivajazunk. A beszott hsszeleteket belemrtjuk a tojsba, majd a sajtba. Ezutn belerakjuk a tepsibe, tlba, kis vizet tehetnk al, lefedjk flival, majd puhra stjk. Mielõtt kivennnk, leszedjk a flit, s nhny percre visszatoljuk a stõbe, hogy a sajt megpiruljon. Saltval fogyasztjuk.
Rostonslt Szsz: 1/2 evõkanl aprra vgott fokhagyma, 1 evõkanl friss citroml, 1 kvskanl mustr, 1/2 kvskanl s, õrlt fekete bors, egy teljes csirkemell flbevgva. Egy kis tlkban sszekeverjk a szszt. Ezzel kenjk meg a csirkt. Mindkt oldalt 10-10 percig sssk, gyakran locsolgassuk.
Kemnytõnap
Kemytt tartalmaz zldsgflk: bab, bors, krumpli, lencse, srgarpa
Kposztatekercs 1 kisebb fej kelkposzta vagy des kposzta, 1/2 kg fõtt vagy stõben slt krumpli,1 fej vereshagyma vagy 1 csokor petrezselyem, csipetnyi tengeri s, 1-2 evõkanl tolaj. A kposzta klsõ, nagy leveleit kiss megproljuk, s a burgonybl – hagyomnyos mdon – petrezselymes vagy hagyms krumplit ksztnk. A megprolt kposztaleveleket nmi tfedssel sorba rakjuk, rhmozzuk az elõksztett krumplit, s rteshez hasonlan sszetekerve olajozott tûzll tlba helyezzk. A kposzta maradkt, a „szvt” felaprzzuk s a tekercs kr hintjk. Forr stõben tstjk. Melegen tlalhat, de hidegen is finom. Valamilyen nyers zldsgbõl ll saltt ajnlunk mell.
Tlttt cukkini 2 db cukkini, 20 dkg gomba, 2 db zldpaprika, 2 db kzepes nagysg srgarpa, 1 fej vereshagyma, 3 gerezd ppp zzott fokhagyma, 2 evõkanl tolaj, csipetnyi tengeri s, 1 mokkskanl majornna, 1 csokor petrezselyem, 1 mokkskanl õrlt pirospaprika, 1-2 evõkanl tejfl. A cukkinit megmossuk, hosszban kettvgjuk, s kivjjuk a belt. (Salthoz mg flhasznlhatjuk.) Az olaj felt a ppp zzott fokhagymval, a sval s a finomra metlt petrezselyemmel sszekeverve megkenjk a cukkini belsejt. Ezutn az aprra vgott hagymt megfuttatjuk a maradk olajon, hozzadjuk a vkony cskokra szabdalt zldpaprikt, reszelt srgarpt s az aprra vgott gombt. 5-6 percig kevergetjk, majd zestjk a fûszerekkel, s dstjuk a tejfllel. Ezt a tltelket tesszk az elõksztett cukkinibe, s aluflival lefedve kb. 40 percig stjk.
Klesrizott 10 dkg zldbors, 10 dkg brokkoli, 10 dkg karfiol, 10 dkg gomba, 1 db vrshagyma, 1 db zldpaprika, 20 dkg kles, 1 evõkanl tolaj, csipetnyi tengeri s, egy csokor aprra vgott petrezselyem. A zldborst, a karfiolt s a brokkolit megproljuk, s flretesszk. Az olajon megfuttatjuk a hagymt, a zldpaprikt, a gombt, s pr percig pirtjuk. Ezutn beletesszk a klest, s kb. 2,5 deci vzzel lentve mrskelt lngon, fedõ alatt puhra fõzzk. Hozzadjuk az elõre megprolt s lecspgtetett zldsget, az egszet sszekeverjk, vgl meghintjk petrezselyemmel.
Zldsgleves 1 fej vrshagyma, 2 zeller, 1 evõkanl vaj, 6 srgarpa, 1 kisebb karalb, 1 csomag petrezselyem, 1/2 kg krumpli, vz, 1-2 db leveskocka, s. A hagymt s a zellert a vajon megproljuk, majd hozzadjuk a rpt, a petrezselymet, a krumplit, s a karalbt. ntsk fel vzzel. Tegyk bele a leveskockt s a fûszert, majd fõzzk meg, mg a zldsgek puhk nem lesznek. Ha krmlevest akarunk csinlni belõle, turmixgppel aprzzuk fel a zldsget. Fontos: tsztt ne tegynk a levesbe.
Sznhidrtnap
ltalban kretknt fogyasztott telek: rizs, tszta, teljes kirlsû kenyr
Fûszervajas tszta 1/2 kg tetszs szerinti fõtt tszta, 2 evõkanl vaj, 2 evõkanl olvaolaj, kevs tengeri s, frissen õrlt bors, 1 dl-nyi bazsalikom, origano, borsikafû aprra metlve. Ss vzben fõzzk meg a tsztt, majd csepegtessk le. Mg forrn keverjk ssze a vajjal, olvaolajjal s a fûszerekkel.
Rizses brokkoli 3 evõkanl tolaj, 1 mokkskanl kmnymag, 1 teskanl mustrmag, 1 teskanl koriander, 1 teskanl kurkuma, 1/2 mokkskanl õrlt fahj, 2 db babrlevl, 1 teskanl ppp zzott fokhagyma, 1,5 dl aprra vgott vrshagyma, 1 csom brokkoli3/4 liter rizs, gõzben puhtva, 1 citrom leve, 1 teskanl tengeri s. Serpenyõben hevtsk fl az olajat. Kiss pirtsuk meg benne a kmnyt, a mustrmagot, a koriandert, a kurkumt, a fahjat, a babrt, a fokhagymt s a hagymt. Addig kevergessk, mg a hagyma megpuhul, s ppen barnulni kezd. Ekkor tesszk bele a brokkolit, s kzepes lngon tartva 5 percig kavargatjuk. ntsnk hozz egy deci vizet, s proljuk addig, mg a brokkoli megpuhul. Ezutn keverjk hozz a megfõztt rizst, belecsavarjuk a citromot, megszzuk.
Gombs rizs 1 evõkanl tolaj, 1 fej hagyma, 3,5 dl vz, 2 teskanl zldsgl, 1/2 mokkskanl trkony, 1/4 mokkskanl zslya, 1 csipet szerecsendi, 1/2 mokkskanl turbolya, 40 dkg gomba. Serpenyõben felhevtjk az olajat, beletesszk a hagymt, s megpirtjuk. Amikor a hagyma barnulni kezd, hozzadjuk a gombt, a vizet, a fûszeres zldsglevet s az sszes tbbi fûszert is. Flforraljuk, majd lass tûzn addig proljuk, mg a gomba megpuhul, s a mrts mennyisge kb. 2 deciliternyire besûrûsdik. Fõtt rizzsel tlaljuk.
Gymlcsnap
Friss vagy fagyasztott gymlcsk. Cukros kompt tilos!
Tli gymlcssalta 1/2 kg alma, 5 db mandarin, 2 db narancs, 2 db kivi, 2 db bann, 3-4 evõkanl mz, 1 evõkanl frissen facsart citroml A meghmozott, aprra vgott gymlcsket egy tlba tesszk, a mzzel s a citromlvel alaposan sszekeverjk. Tlals elõtt legalbb egy rra a hûtõbe tesszk.
Gymlcsfagyi Vegyes gymlcsk (lehet fagyasztott cseresznye, szilva, mlna, szõlõ, eper, egres, õszibarack, srgabarack), 1 bann, mz, õrlt fahj vagy vanliadarabkk, szegfûszeg Az aprra vgott gymlcst sszekeverjk a fûszerekkel s a mzzel, sszeturmixoljuk, majd berakjuk a fagyasztba. Fagyaszts utn is ledarlhatjuk gpi darlval. Klsõre olyan masszt kapunk, mint egy igazi fagyi.
Gymlcskehely 2 bann, 2 ropogs alma, 1 krte, 2 mandarin, 1 narancs, 2-3 datolya, 1/2 cssze mazsola 1/2 rra meleg vzbe ztatva. A meghmozott, felszeletelt gymlcst tegyk egy mly tlba, keverjk ssze, majd adjuk hozz a mazsolt. Azonnal fogyaszthat.
|