Fogyókúrák
Proteinnap
Állati eredetű ételek: tej, sajt, hús, elsősorban pulyka vagy csirke
Kapros csirke 3 evõkanál vaj, 1 evõkanál apróra vágott kapor vagy szárított kaporpor, 1 evõkanál citromlé, 1/2 mokkáskanál ételízesítõ, 1 kisebb hagyma, 1/2 kg csirkemell. A vajat, a kaprot, a citromlevet, az ételízesítõt, a hagymát melegítsük fel együtt egy serpenyõben. Erre a keverékre tesszük a csirkedarabokat. 8-10 percig pároljuk fedõ alatt, s közben idõnként meglocsoljuk egy-egy kanállal a piruló csirkemelldarabokat a párolólébõl, majd megfordítjuk a húst, s a másik oldalát ugyanígy sütögetjük.
Pulykamellfilé 4 szelet pulyka, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás, só, 3 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, kevés vaj. A pulykamelleket fokhagymás tejbe áztatjuk, majd mindegyiket egyenként megsózzuk. Tûzálló tálat vagy tepsit kivajazunk. A besózott hússzeleteket belemártjuk a tojásba, majd a sajtba. Ezután belerakjuk a tepsibe, tálba, kis vizet tehetünk alá, lefedjük fóliával, majd puhára sütjük. Mielõtt kivennénk, leszedjük a fóliát, és néhány percre visszatoljuk a sütõbe, hogy a sajt megpiruljon. Salátával fogyasztjuk.
Rostonsült Szósz: 1/2 evõkanál apróra vágott fokhagyma, 1 evõkanál friss citromlé, 1 kávéskanál mustár, 1/2 kávéskanál só, õrölt fekete bors, egy teljes csirkemell félbevágva. Egy kis tálkában összekeverjük a szószt. Ezzel kenjük meg a csirkét. Mindkét oldalát 10-10 percig süssük, gyakran locsolgassuk.
Keményítõnap
Keméyítőt tartalmazó zöldségfélék: bab, borsó, krumpli, lencse, sárgarépa
Káposztatekercs 1 kisebb fej kelkáposzta vagy édes káposzta, 1/2 kg fõtt vagy sütõben sült krumpli,1 fej vereshagyma vagy 1 csokor petrezselyem, csipetnyi tengeri só, 1-2 evõkanál étolaj. A káposzta külsõ, nagy leveleit kissé megpároljuk, s a burgonyából – hagyományos módon – petrezselymes vagy hagymás krumplit készítünk. A megpárolt káposztaleveleket némi átfedéssel sorba rakjuk, ráhámozzuk az elõkészített krumplit, s réteshez hasonlóan összetekerve olajozott tûzálló tálba helyezzük. A káposzta maradékát, a „szívét” felaprózzuk és a tekercs köré hintjük. Forró sütõben átsütjük. Melegen tálalható, de hidegen is finom. Valamilyen nyers zöldségbõl álló salátát ajánlunk mellé.
Töltött cukkini 2 db cukkini, 20 dkg gomba, 2 db zöldpaprika, 2 db közepes nagyságú sárgarépa, 1 fej vereshagyma, 3 gerezd péppé zúzott fokhagyma, 2 evõkanál étolaj, csipetnyi tengeri só, 1 mokkáskanál majoránna, 1 csokor petrezselyem, 1 mokkáskanál õrölt pirospaprika, 1-2 evõkanál tejföl. A cukkinit megmossuk, hosszában kettévágjuk, és kivájjuk a belét. (Salátához még fölhasználhatjuk.) Az olaj felét a péppé zúzott fokhagymával, a sóval és a finomra metélt petrezselyemmel összekeverve megkenjük a cukkini belsejét. Ezután az apróra vágott hagymát megfuttatjuk a maradék olajon, hozzáadjuk a vékony csíkokra szabdalt zöldpaprikát, reszelt sárgarépát és az apróra vágott gombát. 5-6 percig kevergetjük, majd ízesítjük a fûszerekkel, és dúsítjuk a tejföllel. Ezt a tölteléket tesszük az elõkészített cukkinibe, s alufóliával lefedve kb. 40 percig sütjük.
Kölesrizottó 10 dkg zöldborsó, 10 dkg brokkoli, 10 dkg karfiol, 10 dkg gomba, 1 db vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 20 dkg köles, 1 evõkanál étolaj, csipetnyi tengeri só, egy csokor apróra vágott petrezselyem. A zöldborsót, a karfiolt és a brokkolit megpároljuk, és félretesszük. Az olajon megfuttatjuk a hagymát, a zöldpaprikát, a gombát, és pár percig pirítjuk. Ezután beletesszük a kölest, és kb. 2,5 deci vízzel leöntve mérsékelt lángon, fedõ alatt puhára fõzzük. Hozzáadjuk az elõre megpárolt és lecsöpögtetett zöldséget, az egészet összekeverjük, végül meghintjük petrezselyemmel.
Zöldségleves 1 fej vöröshagyma, 2 zeller, 1 evõkanál vaj, 6 sárgarépa, 1 kisebb karalábé, 1 csomag petrezselyem, 1/2 kg krumpli, víz, 1-2 db leveskocka, só. A hagymát és a zellert a vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a répát, a petrezselymet, a krumplit, és a karalábét. Öntsük fel vízzel. Tegyük bele a leveskockát és a fûszert, majd fõzzük meg, míg a zöldségek puhák nem lesznek. Ha krémlevest akarunk csinálni belõle, turmixgéppel aprózzuk fel a zöldséget. Fontos: tésztát ne tegyünk a levesbe.
Szénhidrátnap
Általában köretként fogyasztott ételek: rizs, tészta, teljes kiörlésû kenyér
Fûszervajas tészta 1/2 kg tetszés szerinti fõtt tészta, 2 evõkanál vaj, 2 evõkanál olívaolaj, kevés tengeri só, frissen õrölt bors, 1 dl-nyi bazsalikom, origano, borsikafû apróra metélve. Sós vízben fõzzük meg a tésztát, majd csepegtessük le. Még forrón keverjük össze a vajjal, olívaolajjal és a fûszerekkel.
Rizses brokkoli 3 evõkanál étolaj, 1 mokkáskanál köménymag, 1 teáskanál mustármag, 1 teáskanál koriander, 1 teáskanál kurkuma, 1/2 mokkáskanál õrölt fahéj, 2 db babérlevél, 1 teáskanál péppé zúzott fokhagyma, 1,5 dl apróra vágott vöröshagyma, 1 csomó brokkoli3/4 liter rizs, gõzben puhítva, 1 citrom leve, 1 teáskanál tengeri só. Serpenyõben hevítsük föl az olajat. Kissé pirítsuk meg benne a köményt, a mustármagot, a koriandert, a kurkumát, a fahéjat, a babért, a fokhagymát és a hagymát. Addig kevergessük, míg a hagyma megpuhul, és éppen barnulni kezd. Ekkor tesszük bele a brokkolit, s közepes lángon tartva 5 percig kavargatjuk. Öntsünk hozzá egy deci vizet, s pároljuk addig, míg a brokkoli megpuhul. Ezután keverjük hozzá a megfõzött rizst, belecsavarjuk a citromot, megsózzuk.
Gombás rizs 1 evõkanál étolaj, 1 fej hagyma, 3,5 dl víz, 2 teáskanál zöldséglé, 1/2 mokkáskanál tárkony, 1/4 mokkáskanál zsálya, 1 csipet szerecsendió, 1/2 mokkáskanál turbolya, 40 dkg gomba. Serpenyõben felhevítjük az olajat, beletesszük a hagymát, és megpirítjuk. Amikor a hagyma barnulni kezd, hozzáadjuk a gombát, a vizet, a fûszeres zöldséglevet s az összes többi fûszert is. Fölforraljuk, majd lassú tûzön addig pároljuk, míg a gomba megpuhul, és a mártás mennyisége kb. 2 deciliternyire besûrûsödik. Fõtt rizzsel tálaljuk.
Gyümölcsnap
Friss vagy fagyasztott gyümölcsök. Cukros kompót tilos!
Téli gyümölcssaláta 1/2 kg alma, 5 db mandarin, 2 db narancs, 2 db kivi, 2 db banán, 3-4 evõkanál méz, 1 evõkanál frissen facsart citromlé A meghámozott, apróra vágott gyümölcsöket egy tálba tesszük, a mézzel és a citromlével alaposan összekeverjük. Tálalás elõtt legalább egy órára a hûtõbe tesszük.
Gyümölcsfagyi Vegyes gyümölcsök (lehet fagyasztott cseresznye, szilva, málna, szõlõ, eper, egres, õszibarack, sárgabarack), 1 banán, méz, õrölt fahéj vagy vaníliadarabkák, szegfûszeg Az apróra vágott gyümölcsöt összekeverjük a fûszerekkel és a mézzel, összeturmixoljuk, majd berakjuk a fagyasztóba. Fagyasztás után is ledarálhatjuk gépi darálóval. Külsõre olyan masszát kapunk, mint egy igazi fagyi.
Gyümölcskehely 2 banán, 2 ropogós alma, 1 körte, 2 mandarin, 1 narancs, 2-3 datolya, 1/2 csésze mazsola 1/2 órára meleg vízbe áztatva. A meghámozott, felszeletelt gyümölcsöt tegyük egy mély tálba, keverjük össze, majd adjuk hozzá a mazsolát. Azonnal fogyasztható.
|