|
A torma természetes antibiotikum
2005.04.01. 21:39
A tavaszi fáradtság megelőzése érdekében meg kell kezdenünk a szervezetünk tisztítását. A tavaszi gyógynövények megjelenése előtt változtassunk táplálkozási szokásainkon.
|
2005. március 30., szerda 17:48
Magyar Rádio Online |
|
A tavaszi fáradtság megelőzése érdekében meg kell kezdenünk a szervezetünk tisztítását. A tavaszi gyógynövények megjelenése előtt változtassunk táplálkozási szokásainkon. |
|
A tavaszi fáradtság megelőzése érdekében meg kell kezdenünk a szervezetünk tisztítását. A sárgarépa bőrvédő hatású, látásjavító, vérerősítő és főként nyersen fogyasztva serkenti az anyagcserét. Fogyasszuk hetente kétszer-háromszor, de túlzásba ne essünk, mert a túlzott mindennapos fogyasztás megzavarhatja a szervezetünket. Ne felejtsük olajos magvakkal együtt fogyasztani a répát.
A zellerről tudjuk, hogy kellemes illata a sok illóolajtól származik. Levesben, főzelékben vagy nyersen akár kirántva is egyaránt egészséges táplálék, serkenti az anyagcserét nagyon jó vizelethajtó, jó méregtelenítő. Ezen kívül erősíti a hajszálereket és még görcsoldó hatású is. Magas ásványianyagtartalma mellett az A, és C-vitamin tartalma, valamint E-vitamin tartalma is jelentős, potenciális erősítőnek is tartják. Azonban terhes mamáknál, különösen veszélyeztetett terheseknél óvatosan kell bánnunk vele, mert alhasi vérbőséget idézhet elő.
A tormát őseink hozták magukkal mint fontos fűszer- és gyógynövényt. A Kárpát-medencében őseink telepítették el ezeket a növényeket. Csípősségét egy sziligrin nevű grikozid adja amely serkenti a gyomornedv termelését, továbbá kitűnő fitmoncit-hatású növény, antibiotikus, természetes antibiotikum. Nem csak a gyökere de még a levele is nagyon jó baktériumölő. Gyökerét ha lereszeljük, mézzel kezeljük így fogyasztva igen jó köhögéscsillapodást érhetünk el, mert segíti a váladék felszakadását. A reuma ellen régen a szeszes kivonatát használták bedörzsölésre. Továbbá a fagyott testrészek borogatására is jó hatású.
C-vitamin pótlására kiváló ilyenkor a csipketea. Az ősszel gyűjtött csipkebogyót vagy hecsedlit kissé megtörve áztassuk 6-8 órán keresztül, majd leszűrés után öntsük fel újra vízzel, melegítsük fel forrásig, majd lehülve keverjük össze a két levet. Kitűnő C-vitamin forrás, A-vitamin, B1, B2, sőt K-vitamin, E-vitamin továbbá jódtartalmú teát készíthetünk belőle. Fémkanállal azonban ne nyúljunk bele. Édesíthető mézzel is. Különösen fontos amikor az időjárás enyhülni kezd mert akkor várható a vírusok támadása, újra megjelenése. |
|
Balogh Istvá
| |