|
Természetes patika
Kossuth Radio/Oxygen 2005.04.01. 21:43
Szervezetünkben ilyenkorra már felhalmozódik a salakanyag, ami miatt fáradékonyabbak vagyunk. Egyre nehezebben tudjuk kivédeni a megújuló vírusos influenzatámadásokat.
|
|
|
|
|
|
Szervezetünkben ilyenkorra már felhalmozódik a salakanyag, ami miatt fáradékonyabbak vagyunk. Egyre nehezebben tudjuk kivédeni a megújuló vírusos influenzatámadásokat. Még a tavaszi gyógynövények megjelenése előtt változtassunk táplálkozási szokásainkon, ezért a télre eltett zöldségek közül szedjük elő a sárgarépát és fogyasszunk hetente kétszer-háromszor egy répát vagy egy kis pohár répalevelet. A túl sok sárgarépafogyasztást kerüljük, naponta ne együnk 2-3 sárgarépát meg, mert ez már zavarhatja a vasfelszívódást. A zeller igen sok illóolajat tartalmaz. Levesben, főzelékben, nyersen, kirántva egyaránt alkalmas. Szintén serkenti az anyagcserét, hasonlóképpen jó vízhajtó, méregtelenítő, mint a sárgarépa. Magas ásványi anyag tartalma, C-vitamin és E-vitamin tartalma teszi különösen értékessé. Potenciális erősítőnek is tartják. Erősíti a hajszálereket, sőt görcsoldó hatása is ismert. Azonban alhasi vérbőséget idéz elő, ezért a veszélyeztetett terheseknél óvatosságra intünk mindenkit. A következő fontos növény ilyenkor a csicsóka. A piacokon minduntalan találkozunk vele. Fogyasszunk többet belőle, nyersen vagy szeletelve, hagymával, almaecettel salátának, de ugyanúgy kell elkészíteni, mint a burgonyát. Főzve-sütve egyaránt kedves, kellemes értékes táplálék. Sok egyszerű cukrot tartalmaz, inulint, fontos vitaminokat és ásványi anyagokat. Javítja az anyagcserét, nagyon jó tisztító hatású, sőt lugosítja a szervezet fokozottabban, mint a többi gyógynövény. Fehérjedús táplálkozás hatására amúgy is elsavasodik a szervezetünk, ezért fokozottabban fogyasszuk ezt az értékes táplálékot. |
|
Gillich István
| |