Kalria vagy energia?
A trsadalmilag kialakult szemlletmdban alapvet hiba, hogy a henergit, a kalrit tekintik alapnak.
A tpllkok energija csak akkor mrhet kalriban, ha t is alakult hv. Ez a felfogs nem teszi lehetv az energetikai szemllet megvalsulst, mert nem tesz klnbsget az egyes lelmiszerek tnyleges energijt illeten.
A szervezet ugyanis csak annyi ht fejleszt, amennyire a tevkenysghez szksge van, s ezt is abbl, ami a rendelkezsre ll.
A bonyolult talaktsi folyamatot itt mellzve, megllapthatjuk, hogy a szksgleten felli fehrjefogyaszts (akr llati, akr nvnyi) a vr s a vizelet savasodsval jr egytt, vagyis az egsz szervezet savanyv vlik. A bsges fehrjetpllkozs (mely korunk jellemzje) a vrben a karbamid, a hgysavak s a kreatinin mennyisgt emeli, s ha ez rendszeress vlik (a naponta. fogyasztott tbbletfehrjk, hs, sajt, tojs stb. miatt, megzavarja a vese s a mj mregtelent funkciit, az egsz vrtisztt mechanizmust. Vgs soron ez a kzponti idegrendszer zavarait fogja elidzni.
A magas fnyrtk jelentsge
Azt az alapigazsgot kell elfogadnunk a jelenlegi rafinlt gondolkodsmd helyett, hogy az llatok is, az ember is a napfnybl l. Mivel a kzvetlen sugrzsbl (mint az a nvnyek esetben trtnik) az llati szervezet csak keveset tud hasznostani, szksgletket a hatalmas napfnyakkulmultorokbl, a gymlcskbl s a magokbl kpesek csak fedezni. Bizonyos mennyisgben az llati szervezetek is raktroznak el szksebb idkre ilyen napenergikat, ezrt a hsoknak van minimlis tpll rtkk, br az gy nyert energinak dnt hnyada a hsok mellett elfogyasztott kretekbl nyerhet.
Meg kell jegyezni, hogy a sts, fzs ezt a kevs energit is elpuszttja. A hstpllkon l ember, ha mst nem is vltoztat az trendjn, csak a hsokat nem fogyasztja el, akkor mris jelents nyeresgre tett szert, knnyebben, jobban rzi magt.
gy rthetv vlik az a trvnyszersg, hogy a tpllkozs okozta betegsgeket a legmagasabb fnyrtk (napfnyenergia tartalm) tpllkokkal val tpllkozs gygytja meg.
A magas napfnyrtk tpllkok a szabadban, a napsugaraknak kitett termszetben ltrejtt rett gymlcsk, a zld nvnyek s a szabad fldn rett gabonaflk. A jelenlegi elksztsi, trolsi mdok, a sts, fzs, fagyaszts, pasztrizls, konzervls azonban degenerljk, tbbnyire teljesen meg is semmistik ezeket; vagyis rtktelenn teszik tpllkainkat. Elssorban az organikus sk, az l szervezethez kapcsol enzimek hinya (itt nem az emsztfermentumokat rtjk e nv alatt) jelent katasztrft az ipar szerinti tkezsben. A tpanyag feldolgozs az emltett hkezelsi eljrsokkal az enzimeket elpuszttja (10-55 Celsius fok az letkpessgk hatra), emiatt a ltfontossg tpsk nem tudnak kapcsoldni a sejtekhez.
gy elll az a kptelensg, hogy npnk, st a civilizlt nemzetek java rsze kalciumhinyban szenved. Mindez annak ellenre gy van, hogy kalciumban nincsen hiny, szinte minden lelmiszernk tartalmazza, mgpedig fls mennyisgben.
Ugyanez a helyzet a magnziummal is. Tpllkainkbl hinyzik az l klorofill. Az a kevs meleggyi salta, amit "vitaminknt" a hziasszony feltlal nhanapjn, nem old meg semmit, mivel a nem megfelel alkalmazsi s keversi md (savanyts, dests) a benne rejl kevs rtket is megsemmisti.
Sok fiatal embernek ajnlottam a zld nvnyek nyers fogyasztst. Egyesek jobb esetben csak mosolyogtak, s csak vek mlva, mr komoly bajban fogadtk meg a tancsomat…
A rostos telek jelentsge
A szzad hszas veiben Delbet prizsi tuds professzor kvetelte: a npnek teljes magbl kszlt kenyeret adjanak! A teljes kirls lisztbl kszlt kenyerek tartalmaznak a szervezet szmra felhasznlhat svnyi skat, mivel sszes tpanyagaink kzl a bza rzkeny a legkevsb a hkezelsre. A teljes nvnyi koszt jelent igazi tpllkot az ember szmra, azonban azt semmi esetre sem szabadna a szoksos konyhai elksztssel tnkretenni.
Dr. Shelton, az amerikai tpllkozshiginikusok vezetje, vizsglatai sorn megllaptotta, hogy a legkevesebb krt okoz konyhai eljrsok is, gymint a reszels, zzs, centrifugls, nhny perc alatt a tprtk 70-80%-os cskkenshez vezetnek.
A rgs fontossga
A rgs folyamata rendkvl fontos: rgs nlkl nincs blmkds, a belek helyes mkdse nlkl pedig nincs egszsges let.
Minden kis falatocskt 30-40-szer szksges megrgni, alaposan elkeverni nyllal, s csak azutn lenyelni, ha mr teljesen folykony. Ha nem rgjuk meg az telt, az emsztnedvek nem frnek hozz, csak erjeds s rothads lesz a vgtermk, nem energia. A rgs msik funkcija a vastagbl mkdtetse. A fogny rgs ltal trtn ingerlse indtja meg a perisztaltikus mozgsokat, ennek hinya a szkrekeds. Nemcsak a rosttalan tkezs okoz szkrekedst; hanem a rgs hinya is!
Az ember legfontosabb tpllka
Elsrend tpllkunk a gymlcs.
A gabonanemekkel trtn tpllkozst ersen vissza kell szortani, a lisztes telek s a kenyr csak szksgmegoldsknt szerepeljenek tlapunkon, s elssorban akkor, ha hinyoznak a friss gymlcsk!
Amg a gymlcsk - bonyolult emsztsi folyamatok nlkl - azonnal kpesek energiaptlsra (a gymlcstpllk a gyomrot fl vagy egy ra alatt elhagyja), addig a lisztes tpllkok mr bonyolult emsztsi folyamaton mennek keresztl. Lebontsuk a szjban kezddik, ha nem rgtuk meg alaposan, vagy a feldolgozsukhoz szksges ptyalin nev enzim hinyzik a nylbl (az telek hibs sszelltsa miatt) nem is emsztdnek, csak erjednek, vagyis alkohol kpzdik bellk.
A fehrje- s zsrtartalm anyagok energiakitermelsi folyamata mg lassbb, legalbb 3-4 ra.
Helyes sszettel s helyes rgs esetn is az eredeti energia rtknek jelents rsze elvsz a feldolgozsra s a mellktermkek eltvoltsra fordtott bels energiafelhasznls kvetkeztben.
Schlickeysen Gusztv az 1875-ben megjelent Gymlcs s kenyr c. mvben rja: "A gymlcs s a gabona azok a tpllkok, amelyek nem izgatnak, nem ernyesztenek el, nem frasztanak ki, nem puhtanak el s nem tesznek tiszttalanokk.
E tpszerekre semmifle rtalmas dolgot - mg a legcseklyebbet sem - foghatunk r, ezek egszsgesek, felfrisstk, tpllk, megnyugtatk, hstk, erstk s tiszttk, magukba foglaljk mindazt a jt, amit az istenek telrl, az ambrzirl mondani lehet, s amelyek vgrvnyes bizonytkul - in optima forma - az egyetlenek, amelyek szagtalan szkletet hagynak htra...
Nhny szem cseresznye, szilva, bogy, szl vagy alma s egy kis kenyr elg az elhasznlt anyagok s az izomllomny ptlsra. Mennyire tiszta s eszttikus, valamint a legmagasabb hatvnyban humnus ez a dita! Mivel ezen a ditn a termszettel sszhangban maradunk, elgedettek is lesznk: eredmnye a vidmsg, a munkakedv, a szeld kedly."
Tovbbra is az l telt kell hangslyozni.
A hsmentes dita nem azonos az egszsges tpllkozssal.
A mai vegetriusnak mondott tertk ltalban a kvetkezkbl ll: vzben kiztatott szott burgonya, fehrlisztbl ksztett telek, stemnyek, fehr vagy flfehr kenyr, pkstemnyek, kekszek, ktszersltek, kilgozott, liszttel behabart fzelkek, konzervek (szja, zldbab, zldbors, uborka stb.), cukrozott lekvrok s felfjtak; ztelen levesekhez adagolt hsleves-ptlkok. Nem ez a vegetrius trend, ettl sajnos tnyleg csak hen lehet halni.
Ezzel nemcsak, hogy a betegen nem lehet segteni, hanem mg az eddig egszsges ember is megbetegszik tle. A vegetrius trend leters, magas napfnyrtk, energiagazdag s vltozatos.
Ferencsik Istvn: A termszetes letmd telei c. knyv alapjn
|